× Home Carrière Artistieke leiding Repertoire Media Onderwijs Contact

Artistieke Leiding

Lumen Symphonicum Cinematic Art Choir

David De Geest, artistiek leider van Lumen Symphonicum, voelde in 2015 de noodzaak om een dynamische symfonische groep met collegae-musici op te richten. Dit idee resulteerde in de start van een gloednieuw professioneel orkest met een vaste bezetting bestaande uit een kern van 35 jonge professionele orkestmusici. De voorbije tien jaar hebben zij een uitgebreide orkestervaring kunnen opdoen, en dit na een geslaagde studie aan een van de Vlaamse Conservatoria. Samen vormen ze Lumen Symphonicum, wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’, waarmee men projectmatig een nieuwe invalshoek wenst te bieden op een uitgebreid symfonisch repertoire, dit ter promotie van de orkestmuziek met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

Sinds 2016 kiest David De Geest werken uit de Klassieke periode en programmeert voornamelijk muziek van spilfiguur Wolfgang Amadeus Mozart, zoals de Symfonieën nrs. 35 ‘Haffner’, 36 ‘Linzer’, 40 en 41 ‘Jupiter’, de Serenade ‘Eine kleine Nachtmusik’, het Klarinetconcerto en het Pianoconcerto nr. 21. Tevens komt minder gekend orkestwerk van tijdgenoten Antonio Salieri en Johann Nepomuk Hummel aan bod.

Lumen Symphonicum trad op in Brussel en in grote steden in Oost- en West-Vlaanderen. De Belgische radiozender Klara zendt regelmatig live-opnames uit van Mozarts 40ste en 41ste Symfonieën. Het orkest was vereerd met de aanwezigheid van Prins Laurent van België op het concert georganiseerd in de Miry-Concertzaal van het Gentse Conservatorium (8 oktober 2016).

In 2017 sierde de Eerste Symfonie van Franz Schubert de affiche van Lumen Symphonicum en in 2018 verschenen Johann Strauss Jr. en Sr. op het programma van Lumen Symphonicums eerste nieuwjaarsconcert. In april 2018 speelde Lumen Symphonicum Joseph Haydns ‘Miracle’-Symfonie en muziek uit Haydns opera ‘L’Anima del Filosofo’.

Lumen Symphonicum werkt samen met internationaal gerenommeerde solisten zoals pianist en gewaardeerd Mozartvertolker Daniel Blumenthal, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours. De internationaal bekende klarinettist Eddy Vanoosthuyse werd verwelkomd door Lumen Symphonicum om Mozarts Klarinetconcerto uit te voeren.

In 2018 werd samengewerkt met internationale klarinettisten en ICA Honorary Members Charles Neidich (USA), Luis Rossi (Chili), Karl Leister (Duitsland) en Antonio Saiote (Portugal) tijdens het Internationale ClarinetFest in Oostende. Carl Philipp Stamitz’ Concerto nr. 3 was een van de klarinetconcerti op het programma. Tevens voerde Lumen Symphonicum werk uit van Antonio Fraioli en Astor Piazzolla.

In 2019 speelde Lumen Symphonicum Beethovens ‘Prometheus’-Ouverture en Eerste Symfonie. In samenwerking met sopraansoliste Jolien De Gendt werden hoogtepunten uit Mozarts opera’s uitgevoerd, zoals selecties uit ‘Le nozze di Figaro’, ‘Idomeneo’, ‘Mitridate’, ‘Così fan tutte’, ‘La clemenza di Tito’ en ‘Die Zauberflöte’.

Website: www.lumensymphonicum.be

Facebook: Lumen Symphonicum

Instagram: Lumen Symphonicum

Youtube: Lumen Symphonicum

Lumen Symphonicum

Lumen Symphonicum, Miry-Concertzaal Koninklijk Conservatorium Gent, 29 april 2017